De weerspiegeling van heksen

De weerspiegeling van heksen

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?’ Goh, hoe vaak is dit onderwerp eigenlijk niet al besproken door bloggende heksen? Ik geef je een hint, heel erg veel. En toch doe ik het ook nog een keer. Heksen maken geweldige tv, daar heb ik het al een keer over gehad toen heksen gevraagd werden voor: ‘Hotter than my daugther’ en ‘het zullen je ouders maar zijn’. Hedendaagse heksen zijn een bron van vermaak, en dus ga ik een paar van mijn favoriete heksen van het witte doek toelichten. Hopend dat hun kennis ons allen nog wat kan leren.

“The Chilling Adventures of Sabrina”

Waar moet ik beginnen? Hoewel sommige heksen zich beledigd voelen, vind ik het heel humoristisch  hoe de schrijvers de heksen weergeven als duistere dochters van de ‘Dark Lord’. Die op zijn beurt weer weergegeven wordt door het beeld van Baphtomet van de Satanistische kerk. De kerk heeft Netflix aangeklaagd voor het gebruiken van hun beeld.

En hoewel ik het standpunt van de Satanistische kerk begrijp, vind ik het ook een compliment. Vroeger werd er weinig tot geen onderzoek gedaan naar heksen, dark lords en het Satanisme. Mijn favoriete heks uit de serie is Hilda. Hilda staat met haar goede hart en kruidenrecepten model voor een liefdevolle kruidenheks. Een prachtige tegenhanger in een donkere serie als die van Sabrina. Met haar liefdevolle lach vind ik het een geweldige vrouw om naar te kijken. 

“Brave”

De houthakkersheks van Merida. Ik hoor haar gewoon “woodcarver” schreeuwen in mijn hoofd. Ik vind haar prachtig weergegeven. Ze is een stereotype heks. Een kleine vrouw met een bezem, magie en een pratende kraai. Het mooiste is dat zij niet alleen een heks is: maar ook een wijze vrouw. Ze geeft Merida een spreuk dat haar lot zou veranderen. Ik kijk Disneyfilms zelf in het Engels en daar zeggen ze: “To change my fate.” Dat betekent letterlijk lot veranderen, wat logisch is, maar als je het heel snel zegt hoor je: “Change my faith.” Dat zie je heel mooi terug als Merida en haar moeder samen ontbijt vangen. Merida gaat op dat moment geloven dat haar moeder niet alleen slecht is, maar ook goede kanten heeft.  Dan zie je dat de heks niet wensen laten uitkomen, maar kansen proberen te creëren voor mensen die ze nodig hebben. 

“Brother Bear”

Saving the best for the last. Ik weet niet hoe ik kan omschrijven hoe geweldig ik Tanana vind. Deze vrouw is gecreëerd in de tijd dat Disney nog echt onderzoek deed naar de karakters en werelden die ze creëerden. Tanana is de sjamaan van haar stam en geeft Kenai in Brother Bear zijn totem. Zij is ook de eerste die doorheeft dat Kenai na zijn misstap is veranderd in een beer en probeert hem te helpen met wat hij moet doen. Wanneer ze Kenai ziet is ze helemaal verbaasd over wat de Spirits met hem gedaan hebben. Ze gelooft heilig in haar Goden maar blijft altijd verbaasd over hun krachten. Haar vrolijkheid en liefde voor haar stam en haar Goden maakt haar voor mij een ultiem voorbeeld. Als je ooit de kans hebt om Brother Bear te zien (1 wel, 2 absoluut niet!!!!), geniet van haar en het prachtige verhaal.

Ik hoop dat dit beeld op deze heksen jullie ook wat nieuw inzicht heeft opgeleverd.  Houd een open blik wanneer je een film kijkt, zelfs wanneer je de karakters verschrikkelijk vind. Over ieder karakter is nagedacht en de dubbele laag achter de heksen kan ons ook weer nieuwe inzichten brengen. Zoals Phil Collins al zingt in de opening: “Great Spirits from all who’ve lived before. Take our hand and lead us. Fill our hearts and souls with all they know.”

Wees gezegend,

Mirren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.