Eik en Blad: Water bijdrage

Eik en Blad: Water bijdrage

Lieve iedereen,

Dit artikel is al veel ouder dan de andere dingen die ik schrijf. Op 31 december 2020 kwam de nieuwe editie van Eik en Blad uit. Hoewel de sneeuw gisteren uitgebreid viel, komt Imbolc er wel aan. Daarom wil ik jullie laten weten hoe ik jaarfeesten vier vanuit de kast. Klik hierop voor de link naar het volledige magazine. Eik en blad is zeker de moeite waard, en daar vind je ook een niet eerder gepubliceerd tweede artikel van mij. 

Wees gezegend,

Mirren

Jaarfeesten in de kast

3 wijzen met wierrook, kwamen er van verre

En volgden Mijn wierrook zoverre, ligt achter een plank.

Het is een raar idee, wanneer jullie dit lezen is mijn favoriete feest al geweest. Kerst, Chanoeka, Yule, net hoe je het wilt noemen. Opgegroeid in een vrij gezin met zowel katholieke (mijn moederskant) als Joodse roots (mijn vaderskant), kijk ik altijd enorm uit naar de decemberperiode. Tijd voor feest, warmte en gezelligheid. Ik moet eerlijk toegeven dat we, vanwege de emoties van mijn grootouders, weinig doen met onze Joodse kant; ondanks dat zijn wij altijd bewust geweest van onze afkomst.

Mijn moeder hecht veel waarde aan de Katholieke vieringen, ik gun het haar maar ik vind het soms ook lastig. Niet dat mijn moeder niet mag genieten van die vieringen, want ik wil juist dat ze het leuk vindt! Hetgeen waar ik moeite mee heb, is dat ik mijn jaarfeesten vier vanuit de kast. Voor die ene keer dat ik een jaarfeest echt met een ritueel wil vieren, ga ik naar mijn vriend.

Het is zeker niet onmogelijk om jaarfeesten vanuit de kast te vieren. Bij veel sabbaths kan je al stilstaan met kleine acties. Het versieren van je kamer met dennentakken bijvoorbeeld,

niemand die doorheeft dat je geen kerst viert. Zelf versier ik een blok hout met kaarsen en ballen. Op die manier heb je al gauw een yuleblok voor op tafel. In plaats van drie verschillende kleuren kaarsen, gebruik ik kerstrood. Dat valt wat minder op.

 

Imbolc

Voor Imbolc maak ik ieder jaar een Brighidskruis met pijpenragers. Het is binnen vijf minuten gemaakt en makkelijk weg te stoppen. Waar ik zelf ook enorm van houd, is een lekker lange wandeling om de lente te verwelkomen.

 

Ostara

Ook in 2021 valt Pasen later dan Ostara, maar je kan tijdens Ostara alvast beginnen met het schilderen van je eieren. Dan ben je met Pasen klaar en over het algemeen valt dat niet op. Voor mij is Ostara het makkelijkste jaarfeest om te vieren. Tegen deze tijd zijn mijn ouders de stank uit mijn hol (kamer) toch wel zat en valt het totaal niet op als ik een lenteschoonmaak doe. Want met een kleine rijm wordt ook je lenteschoonmaak een Ostara ritueel.

 

Beltane

Beltane heb ik tot nu toe nog nooit in de kast gevierd. Aangezien het een feest is waar verbinding, maar ook liefde centraal kan staan, denk ik dat het mooi is om te bedenken waar je juist tevreden mee bent met jezelf. Bij de oogstfeesten wil je kijken hoe je je ontwikkeld hebt, maar misschien kan je nu juist even stilstaan bij waar je tevreden mee bent. Hier heb ik echter geen bewijs voor behalve mijn intuïtie. Je kan dus op mijn intuïtie vertrouwen, of zelf erover nadenken. We hebben ten slotte nog 5 maanden de tijd.

 

Litha/Midzomer

21 juni had mijn geboortedag moeten zijn. Door mijn eigenwijsheid ben ik gelukkig nog niet bezig met het vieren van mijn verjaardag tijdens dit jaarfeest. Met Litha moet je naar buiten. Ga genieten van de zon, schrijf je hartenwens op en verbrandt die dan. Een ritueel kan heel klein zijn, je hoeft geen groot kamvuur te maken. Geloof mij, bijna alles brandt wanneer je er een lucifer tegenaan houdt. Geniet daarnaast nog lekker van de zon. Daar is het ook Midzomer voor.

 

Lughnasadh

Lugh is een van mijn favoriete helden om over te vertellen. Zijn verhalen zijn geweldig en daarom lees ik ze ook graag met Lughnasadh. Met pijpenragers maak ik een graanpoppetje, dat valt minder op dan wanneer je dat met stro doet.

 

Mabon

Wanneer Mabon gevierd wordt, liggen er dennenappels op de grond. Met liefde verzamel ik die en dan stop ik er een briefje in om te vertellen waar ik dankbaar voor ben. De dennenappels gooi ik na een tijdje weg in een vuilnisbak even verderop. Mabon symboliseert voor mij een middag op de bank met thee en mijn kat, hetgeen waar ik dankbaar voor ben. Door dennenappels te verzamelen en te ‘versieren’ sta ik hier toch even bij stil zonder dat iemand het doorheeft.

 

Samhain

Gelukkig nieuwjaar! Ik combineer Halloween gewoontes met Samhain. Ik kerf pompoenen en zet die dan met een lichtje bij de deur. Zo hoop ik dat mijn voorouders mij kunnen vinden. Aangezien ik geen eten neer kan zetten, probeer ik altijd een kaarsje voor hen te branden. Bij het aansteken van de kaars verontschuldig ik mij dat er ook dit jaar weer geen eten staat.

Daarnaast kan je voornemens maken voor het nieuwe jaar. Schrijf de voornemens voor jezelf op. Zo sta je stil bij het draaien van het jaarwiel zonder dat het iemand opvalt.

 

Yule

We kunnen weer ‘O dennenboom’; zingen, want dan zijn we terug bij het begin. Misschien zit je wel allang niet meer in de bezemkast en denk je bij mijn ervaringen: wat doe je moeilijk. Of misschien vier jij de jaarfeesten in de bezemkast heel anders. Alles is mogelijk en alles is goed. Ook als je niet de ruimte voelt om stil te staan bij de jaarfeesten, weet dan dat je nooit alleen in de kast zit. We denken aan je.

 

Wees gezegend,

Mirren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.