Gelukkig nieuwjaar!

Gelukkig nieuwjaar!

 

Gelukkig Nieuwjaar! Happy New Year! Welkom bij een jaarwisseling zonder het gezeur over die miljoenen die aan vuurwerk wordt afgestoken. Want heel veel heksen vieren het Nieuwjaar niet één keer maar twee. 

Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik erachter kwam dat het Ketlische Nieuwjaar op Samhain viel, ik twee keer moest slikken. Het kind in mij is gewend om het nieuwe jaar te vieren met vuurwerk en de instelling dat we het overleefd hebben en we met een feest het volgende nieuwjaar ingaan.

Als ik het fout heb, reageer dan alsjeblieft in de comments, maar als beginnende heks lijkt het vieren van het nieuwjaar door de doden te eren wat… apart. Zoals bronnen ongeveer zeggen: Tijdens Samhain is de sluier het dunst. Dus denk je aan de andere werelden dus eer je je voorvaderen. Dus is er een link met de oogst. (Nee die snap ik ook niet) Dus moet je bedenken of er nog ongedane zaken zijn die je kan afronden. Op die manier start je het nieuwjaar met een schone lei.

Dit roept bij mij al wat vragen op, 1. Als Samhain het nieuwe jaar is, wanneer moet je die ongedane zaken dan oplossen? Samhain is de start van het nieuwe jaar, wanneer moet je een schone lei maken? 2. Het nieuwe jaar beginnen met reflecteren over wat ik allemaal fout heb gedaan in het oude jaar…. Ik ben geen fan. Ik heb genoeg fouten gemaakt, ik ken ze. Mijn kont en blaren kennen ze ook.

Zelf gebruik ik Samhain om mijn voorouders te herdenken. Om hen te danken voor wie ik ben geworden en hen te danken voor hun hulp. Ik heb geen idee wie mij helpt, maar ik loop zelf zo vaak in een sloot dat ik mijn voorouders maar bedank dat ik nog niet verdronken ben. Je weet wel, gewoon om er zeker van te zijn dat ik volgend jaar niet in de sloot beland.

Iets wat ik prachtig vind aan het idee van Samhain als nieuwjaar, is dat we het hele jaar werken aan onszelf. We gaan studeren, krijgen een baan, worden verliefd enzovoort. Op het allerlaatste, voordat het hoogtepunt is bereikt, krijg je de kans om even te denken aan degenen die dit voor jou gedaan hebben. Aan degenen zonder wie jij hier niet zou zijn. En gesterkt door hun kracht en hopend dat zij weten dat jij hen dankbaar bent, kan je het nieuwe jaar nog geweldiger maken. Dat is wat ik het prachtige vind aan het idee van het nieuwe jaar met Samhain.

Pas daarna kan je je in mijn ogen gaan focussen op dingen die je fout deed, of punten die nog recht moeten worden gezet. Ik snap wel waarom al die sites en boeken zeggen dat je met Samhain moet zorgen dat je schoon het nieuwe jaar kan beginnen, maar alle fouten wissen lukt niet altijd in 1 nacht. Tenzij je vodka gebruikt, maar ik weet niet of dat de bedoeling is.

Misschien is mijn essentie van Samhain wel goed, misschien niet. Ik hoop in ieder geval dat sites voortaan meer woorden aan Samhain als het nieuwe jaar gaan besteden. Dit omdat het anders helemaal niet meer te volgen is. En iedereen weet, op dit moment in het jaar wanneer de sluiter het dunst is en de werelden langs elkaar glijden, kunnen we allemaal wat duidelijkheid gebruiken.

Wees gezegend,

Mirren

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lunadea
1 jaar geleden

Na de oogst van het graan met Lugnasadh en de oogst van fruit/groente/noten met mabon, en de jacht in oktober, is alle voorraad met Samhain symbolisch binnen en ben je klaar voor de donkere tijd. De wintertijd. Nu kun je achterover zitten en reflecteren op het jaar. Samhain is een feest van overvloed. Omdat de Kelten het jaar als een lichte helft en een donkere helft zagen, is samhain de overgang. Nu valt écht de kou in. Nu weet je zéker dat de winter is aangebroken. Tijdens de donkere tijd heb je extra bescherming nodig, en die vraag je onder… Lees verder »

Mirren
Mirren
1 jaar geleden
Reply to  lunadea

Hallo Lunadea!
Heel erg bedankt voor je reactie, dat maakt het allemaal veel duidelijker. Ik zal de les bij mij dragen 🙂 Zelf weet ik niet zo bijzonder veel van de Germanen en de Saksen (nou ja ik ben sowieso een groentje, dus hoeveel ik van alles weet valt nog te bezien) maar het is super interessant om die verschillende religies zo naast elkaar te leggen. Ik noem ze voor het gemak even religies, al kunnen ze natuurlijk ook als spirituele paden gezien worden.
Wees gezegend!

2
0
Ik hoor graag wat je er van vindt, laat vooral je gedachten achterx
()
x