Gelukkig nieuwjaar!

Gelukkig nieuwjaar!

 

Gelukkig Nieuwjaar! Happy New Year! Welkom bij een jaarwisseling zonder het gezeur over die miljoenen die aan vuurwerk wordt afgestoken. Want heel veel heksen vieren het Nieuwjaar niet één keer maar twee. 

Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik erachter kwam dat het Ketlische Nieuwjaar op Samhain viel, ik twee keer moest slikken. Het kind in mij is gewend om het nieuwe jaar te vieren met vuurwerk en de instelling dat we het overleefd hebben en we met een feest het volgende nieuwjaar ingaan.

Als ik het fout heb, reageer dan alsjeblieft in de comments, maar als beginnende heks lijkt het vieren van het nieuwjaar door de doden te eren wat… apart. Zoals bronnen ongeveer zeggen: Tijdens Samhain is de sluier het dunst. Dus denk je aan de andere werelden dus eer je je voorvaderen. Dus is er een link met de oogst. (Nee die snap ik ook niet) Dus moet je bedenken of er nog ongedane zaken zijn die je kan afronden. Op die manier start je het nieuwjaar met een schone lei.

Dit roept bij mij al wat vragen op, 1. Als Samhain het nieuwe jaar is, wanneer moet je die ongedane zaken dan oplossen? Samhain is de start van het nieuwe jaar, wanneer moet je een schone lei maken? 2. Het nieuwe jaar beginnen met reflecteren over wat ik allemaal fout heb gedaan in het oude jaar…. Ik ben geen fan. Ik heb genoeg fouten gemaakt, ik ken ze. Mijn kont en blaren kennen ze ook.

Zelf gebruik ik Samhain om mijn voorouders te herdenken. Om hen te danken voor wie ik ben geworden en hen te danken voor hun hulp. Ik heb geen idee wie mij helpt, maar ik loop zelf zo vaak in een sloot dat ik mijn voorouders maar bedank dat ik nog niet verdronken ben. Je weet wel, gewoon om er zeker van te zijn dat ik volgend jaar niet in de sloot beland.

Iets wat ik prachtig vind aan het idee van Samhain als nieuwjaar, is dat we het hele jaar werken aan onszelf. We gaan studeren, krijgen een baan, worden verliefd enzovoort. Op het allerlaatste, voordat het hoogtepunt is bereikt, krijg je de kans om even te denken aan degenen die dit voor jou gedaan hebben. Aan degenen zonder wie jij hier niet zou zijn. En gesterkt door hun kracht en hopend dat zij weten dat jij hen dankbaar bent, kan je het nieuwe jaar nog geweldiger maken. Dat is wat ik het prachtige vind aan het idee van het nieuwe jaar met Samhain.

Pas daarna kan je je in mijn ogen gaan focussen op dingen die je fout deed, of punten die nog recht moeten worden gezet. Ik snap wel waarom al die sites en boeken zeggen dat je met Samhain moet zorgen dat je schoon het nieuwe jaar kan beginnen, maar alle fouten wissen lukt niet altijd in 1 nacht. Tenzij je vodka gebruikt, maar ik weet niet of dat de bedoeling is.

Misschien is mijn essentie van Samhain wel goed, misschien niet. Ik hoop in ieder geval dat sites voortaan meer woorden aan Samhain als het nieuwe jaar gaan besteden. Dit omdat het anders helemaal niet meer te volgen is. En iedereen weet, op dit moment in het jaar wanneer de sluiter het dunst is en de werelden langs elkaar glijden, kunnen we allemaal wat duidelijkheid gebruiken.

Wees gezegend,

Mirren

2 reacties

Na de oogst van het graan met Lugnasadh en de oogst van fruit/groente/noten met mabon, en de jacht in oktober, is alle voorraad met Samhain symbolisch binnen en ben je klaar voor de donkere tijd. De wintertijd. Nu kun je achterover zitten en reflecteren op het jaar. Samhain is een feest van overvloed.
Omdat de Kelten het jaar als een lichte helft en een donkere helft zagen, is samhain de overgang. Nu valt écht de kou in. Nu weet je zéker dat de winter is aangebroken. Tijdens de donkere tijd heb je extra bescherming nodig, en die vraag je onder andere aan je voorouders.
Persoonlijk ben ik een iets andere mening toebedeeld over wanneer je je voorouders eert en wanneer het nieuwe jaar ingaat dan je meestal leest in boeken over hekserij. Ja, we gaan nu de donkere tijd in, maar nu begint het pas! Nu vraag je dus de hulp en zegen van de voorouders om je bij te staan in de donkere tijd.
De Germanen en de Saksen vierden het nieuwe jaar niet met Winternachten (Samhain) maar na de Yuletijd, ná de allerdonkerste tijd en nadat het licht opnieuw was geboren! Zij voelden dat de sluiers zich nu openen en dat met de kou en het donker ook geesten en gespuis zouden komen. Donker is immers een perfecte dekmantel. Het hoogtepunt daarvan is tijdens de winternachten, de 13 heilige en donkerste nachten vanaf Midwinter tellend. De yuleboom werd binnen gehaald zodat je in die 2 weken genoeg houtvuur had en je niet naar buiten hoefde, de versiering waren de offers die werden gebracht voor hoop om die donkere nachten door te komen.
En wat betreft het reflecteren op het afgelopen jaar: daar heb je de hele winterperiode voor, als je bij wijze van spreke binnen zit bij het vuur, je niets hoeft te doen omdat het land niet bewerkt hoeft te worden en je tijd hebt om na te denken over wie je bent en wat je nog allemaal wilt bereiken. Kijk, tegenwoordig kunnen we ons die luxe helaas niet meer permitteren maar symbolisch is dat nog steeds hoe de jaarfeesten in elkaar steken.
Zo is ook de héle winterperiode dus de tijd dat je je voorouders eert, herdenkt, verhalen over hen vertelt en hun steun vraagt om de winter te overleven. En eerlijk gezegd eer ik hen elke dag, omdat als zij er niet waren ik er ook niet zou zijn! Zo simpel is dat.

Hallo Lunadea!
Heel erg bedankt voor je reactie, dat maakt het allemaal veel duidelijker. Ik zal de les bij mij dragen 🙂 Zelf weet ik niet zo bijzonder veel van de Germanen en de Saksen (nou ja ik ben sowieso een groentje, dus hoeveel ik van alles weet valt nog te bezien) maar het is super interessant om die verschillende religies zo naast elkaar te leggen. Ik noem ze voor het gemak even religies, al kunnen ze natuurlijk ook als spirituele paden gezien worden.
Wees gezegend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.