Het element water

Het element water

‘Hey Mirren, welk element ben ik?’ Verdwaasd keek ik op uit het vuur. Ik zat met een groep vrienden rond een Lammas vuur waar we eerder die avond mijn eerste eigen ritueel hadden gehouden.

‘Hoe bedoel je?’ Zover ik weet was het gesprek eerder over tv-series gegaan, of ik had een heel gedeelte van het gesprek niet meegekregen.

“Jij en de Viking hadden het eerder vanavond over elementen. Dus, welk element denk je dat ik ben?” De jongen keek mij nieuwsgierig aan. Zijn bruine ogen glinsterden van nieuwsgierigheid terwijl ik nadacht over vier mogelijkheden.

Elementen. Elementen zijn mijn eerste kennismaking met hekserij en paganisme geweest. Voordat ik bewust bezig was met hekserij, ben ik altijd al trots geweest op het element dat bij mijn sterrenbeeld hoorde. Ik voelde mij verbonden met dat element, ook al weet ik dat elementen veel groter zijn dan wij. Elementen laten zich niet dwingen. Wij kunnen hen verwelkom en vragen om hulp/bescherming, maar in mijn ogen zullen elementen altijd groter zijn.

Mijn sterrenbeeld is kreeft, mijn heksennaam is een Hollandse verbastering voor het Schots Gaelische woord voor zee en mijn favoriete Avatar karakter is Katara. Misschien is het nog overbodig om te vertellen, maar mijn element is water.

Hekserij heeft veranderd hoe ik naar mijn element kijk. Voordat ik ‘wist’ dat ik een heks was, keek ik heel anders tegen de elementen aan. Water zag ik als mijn element. Bij pinterest lijstjes, bij ‘welk element ben jij?’ quizzen op het internet, ik kwam altijd bij water uit. Ik wilde ook nergens anders uitkomen, want anders zou ik niet ‘trouw’ zijn aan mijn element. Natuurlijk besefte ik mij dat deel zijn van een element niet alleen maar goede kanten heeft. Ook de wrok koesteren, emotioneel reageren en van nul naar honderd kunnen gaan herken ik in mijzelf. Misschien soms zelfs wat meer dan de goede eigenschappen van een waterteken.

Nadat ik hekserij bewust ging onderzoeken, veranderde mijn kijk op ‘mijn’ element. Als kind was ik jaloers wanneer andere mensen ook watertekens waren, en nu schaam ik mij ervoor hoe kinderachtig dat was. Als groentje/nieuwe heks/maiden heb ik geleerd dat we niet maar 1 element zijn. Anders kom je nooit in balans. Je hebt altijd een beetje van alle elementen nodig om jezelf te worden. Om je goed te voelen. Je hebt de aarde nodig voor je rust, de lucht voor je kennis, vuur voor je passie en water voor je gevoel.

Ik wil best zeggen dat ik sinds ik bewust heks ben, meer in balans met mijzelf ben. Ik laat alle elementen toe in mijn leven en ik begrijp dat ik ze allemaal nodig heb. Het zorgt soms nog wel voor problemen. Omdat ik vroeger altijd water voorgetrokken heb, wilde ik op mijn altaar iedereen gelijk behandelen. Nou, ik heb mijn representatie van water wel 3 keer veranderd. Een schaaltje water werd het niet, want daar dronk de kat uit. Een flesje water met dop vond ik niet mooi, dat voelde verstikkend. Uiteindelijk is het een schelp geworden die ik vanaf kinds af aan al heb.

Misschien heb ik onbewust toch niet even veel aandacht aan alle elementen besteed op mijn altaar, maar he, ik blijf een waterteken hè. Ik houd mij, ondanks mijn nieuwe kennis, graag vast aan de fijne herinneringen waar ik water vaak genoeg heb voorgetrokken. En misschien, als ik straks geen groentje/nieuwe heks/maiden meer ben, kan ik dan echt alle elementen gelijk behandelen.

Wees gezegend,

Mirren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.