Je bent een heks: en toen?

Je bent een heks: en toen?

Nadat mij op Castlefest was verteld dat ik een heks was, heb ik de hele week gezeten: hè? Ik? Het voelt wel oké maar hè?! Nu kwam ik al een aantal jaar op Castlefest, dus ik heb echt heksen gezien en natuurlijk heb ik zoals iedere fantasypuber genoeg boeken gelezen over heksen, maar wat betekende echte hekserij? En wat betekent het voor mijn leven?

De moderne heks kende ik alleen van Castlefest, waar ik de Heidense bende rituelen zag doen en allemaal  heksen hun eigen stand zag hebben. Zo verlegen als ik was, durfde ik niemand om hulp te vragen. Toen werd het maandag. We moesten weg van het terrein, namen afscheid van ons thuis en onze vrienden. En toen? Ik had geen idee. Oudere heksen zeggen wel hoe geweldig het is om nu een groentje te zijn. Overal is informatie. Met een simpele zoekopdracht zie je spreuken, amuletten en tradities voorbij komen.

Al die informatie heeft ook een keerzijde. Nog diezelfde week zat ik achter de computer. Het zoekwoord? Heks. Duizenden resultaten kwamen tevoorschijn. Ik had geen idee wat ik wilde bereiken. Oké, ik wilde informatie. Voor die heksen die ik had gezien leek het allemaal zo makkelijk. Alsof het vanzelf kwam. Ik had  gehoord dat er vele vormen van hekserij zijn, maar dat wordt pas echt als je in je eentje aan het Googlen bent. Na een paar dagen kwam er een patroon in mijn antwoorden. Steeds dezelfde boeken kwamen naar voren. Aangezien ik nog in de bezemkast zat, ging ik op een dag naar de bieb en heb ik ze daar stilletjes gelezen. Ze konden nog niet mee naar huis.

Het probleem met die boeken was echter dat ze niet allemaal tot dezelfde stroming behoorden. Lekker verwarrend, want hierdoor spraken ze elkaar vaak tegen. Een tip die heksen vaak geven is: onderzoek niet alles, onderzoek eerst de dingen die jouw interesseren. Voor sommige groentjes, is dit nog verrassend breed. Ik kende nog niets en had nog nergens echt een band mee. Hierdoor bleef ik van alles lezen dat elkaar tegensprak. Nu nog steeds kom ik achter ‘basis’ aspecten van hekserij waarvan ik niet weet hoe het werkt.  Ik ben nu ruim een jaar verder!  Ik weet dat hekserij een leven vol leren is, maar voor mijn gevoel was ik nog niets gegroeid.

Dat is niet waar. Mijn tip van groentje tot groentje: Je boekt altijd vooruitgang.  Iedere ademhaling, iedere zin die je leest: dat is vooruitgang. Het voelt niet zo en soms voelt het alsof je alleen maar stilstaat. Ik weet het, maar stiekem ontwikkel je je toch. Het is niet erg om door de bomen het bos niet meer te zien. Wanneer je je verdwaald voelt, laat het een paar dagen gaan, een paar weken, misschien een maand. Je intuïtie brengt je vanzelf terug. Heb je nog geen vertrouwen in je eigen intuïtie? Er zijn veel heksengroepen online, heksen zijn krachtig in een sibbe: durf om hulp te vragen. Ik weet nog lang niet alles, maar ik weet wel dat we allemaal best willen helpen.

Wees gezegend,

Mirren

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.