Magdalenenberg

Magdalenenberg

Zoals beloofd zou de post van deze week te maken hebben met palen. Grafpalen om precies te zijn. Hoewel ik net terug ben (vandaar dit late tijdstip), wil ik verwelkomen in een bijzonder stukje van het Zwarte Woud. De omslagfoto is van de Magdalenenberg in Villingen-Schwenningen (Duitsland).

De Magdalenenberg is een van de grootste grafheuvels uit de IJzertijd. Momenteel is de heuvel volledig archeologisch leeggehaald en wonen er alleen nog veldmuizen. Bij mijn wateroffer kwamen er veel kleine muisjes even kijken. Op de Magdalenenberg staan nu nog 10 grafpalen. De rest is te bekijken in het Fraziskanermuseum. Rondom de heuvel staan platen met informatie over hoe de heuvel opgebouwd is en wat er is gevonden.

 

Het grootste graf in de berg behoorde tot een Keltische Prins (“De Keltenfurst”). Zijn graf dateert uit 616 v.Chr. Wanneer ik als groentje aan de Kelten denk, denk ik aan de eilanden. De Keltische wereld was echter veel groter. De oudste archeologische vondsten komen uit Hallstatt in Oostenrijk (weergegeven in geel). Wetenschappers denken dat de Kelten vanuit ook verder zijn gaan reizen door Europa heen.

Vanuit dit centrum zou rond 3100-2600 v.Chr. een splitsing hebben plaatsgevonden die ervoor zorgde dat er verschillende stammen ontstonden. Door al het reizen ontstond uiteindelijk: De Veniti, de Villanova, de Gaul (de Romeinen hebben bijna heel Gallië veroverd, alleen in het noorden biedt een klein dorpje…) en de Belgae. In de donkergroene gebieden in het vorige kaartje wordt nog steeds een vorm van Keltisch gesproken. De stammen die vanaf het eerste moment daarheen trokken, spreken een relatief originele vorm van de Keltische taal. Op het vasteland zijn de klanken door de splitsingen van groepen en aanhoudende veranderingen vaak anders geworden.

Onze begraven prins is waarschijnlijk een van de Keltische vorsten die de al veranderde taal sprak. Zijn houten grafkamer stamt namelijk uit een latere periode. Los daarvan was het geweldig om de grafheuvel te mogen bezoeken.

Iedereen die wilt zou daarheen kunnen lopen. Het is een mooi gezicht aangezien je eerst langs lavendelpaden loopt voor je bij de Magdalenenberg komt. De heuvel/berg heet zo omdat hij in bezit is van de kerk. De heuvel zelf heeft wel een lange geschiedenis, omdat hij een hoofdrol speelde bij de heksenvervolgingen. Rond 1640 n.Chr., toen Duitsland de heksenvervolgingen onderging heeft iedere heks in de omgeving van de heuvel beweert dat zij op de grafheuvel ’s nachts de duivel hebben ontmoet. Hier maken we uit op dat er misschien in de middeleeuwen al iets bekend van zijn geschiedenis, al weten we dit niet zeker omdat de meeste archieven uit die tijd verloren zijn gegaan.

Het bos en de lavendelpaden geven een heerlijk rustig gevoel. Je kan ook via het Keltenpad lopen, een wandelpad dat uitkomt bij het museum, maar dat hebben wij niet gedaan. Ik voelde mij heel welkom toen ik naar de berg toeliep. Op het moment dat wij de palen konden zien, kreeg ik ook echt wel een brok in mijn keel. Het is een rustige plek die accepteert dat je er bent. Hoewel het Zwarte Woud zelf een heimat is voor paganisme, is de Magdalenenberg voor mij toch echt een aanrader. Toen de Viking en ik ervandaan liepen voelden we ons ook anders, heel even kregen wij inzicht in wie wij in die tijd geweest zouden kunnen zijn.

 

Wees gezegend,

Mirren

 

Bronnen:

https://www.historyfiles.co.uk/KingListsEurope/BarbarianCelts.htm#Second%20Wave

https://www.britannica.com/topic/Celt-people

https://www.franziskanermuseum.de

https://ancient.eu

https://www.thejournal.ie/celts-europe-map-967353-Jun2013/

https://www.wt-vs.de/en/tourism/leisure-time/nature/keltenpfad-magdalenenberg.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Magdalenenberg

https://en.wikipedia.org/wiki/Celts

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.