Mediteren en jezelf zijn

Mediteren en jezelf zijn

“Dus jij gaat even onder de wol liggen?” vraagt de buurvrouw als ze mijn zieke stem hoort. ‘Nou daar heb ik dus eigenlijk geen tijd voor,’ lach ik zuur terug.

Als je ‘even helemaal niks’ googled, krijg je allemaal trainingen aangeboden en sites die vertellen hoe goed het is om je te vervelen. Momenteel kan ik mij niet vervelen omdat ik aan het afstuderen ben. Nu ik dit heb ik voor vanavond een deadline voor mijn eindscriptie en nog een surprise staan die wacht op de tweede verflaag. O, en nog twee sollicitatiebrieven die ik moet schrijven natuurlijk. De drukte in mijn omgeving zorgt ervoor dat ik mij niet verveel. Zelf kan ik het echter ook niet.

Ik ben een persoon die niet heel blij word van lange zomervakanties. En als leraar ben ik ieder jaar de sjaak. Ik ben iemand die behoefte heeft aan structuur. Dit heb ik altijd al gehad, maar sinds mijn depressie is die behoefte groter geworden. Ik moet iedere dag iets te doen hebben. Niets doen heeft bij mij al meerdere malen voor een terugval gezorgd, waardoor ik er nu voor zorg dat ik het altijd druk heb. Ik ontspan door veel te doen.

Begrijp me niet verkeerd, het is verschrikkelijk irritant. Ik word enorm zenuwachtig van stilzitten. En laat stilzitten en mediteren nou echt een heksending zijn. Mediteren zorgt voor rust bij jezelf, kan je antwoorden verlenen en heropent je geest. Mediteren kan ik je aanraden. Tenminste… als ik lang genoeg stil kon blijven zitten. Iedere heks die ik ken mediteert namelijk. Dus dan zal het wel goed zijn hè ;).

Nu heb ik vele apps geprobeerd, muziekjes gedownload en ben ik braaf gestart met twee minuten, ik kom niet tot rust. Ik heb twee problemen met mediteren: 1. Ik zit niet lang stil (heb ik nooit gekund). 2. Tja dat vraagt om wat meer uitleg. Zoals jullie misschien weten ben ik heks maar wordt dat thuis niet helemaal geaccepteerd. Dit leidt tot: vragen of de wierook uit kan want het stinkt, schone was die neergegooid wordt op mijn altaar, raar aangekeken worden en grappig/snerende opmerkingen krijgen wanneer ik mediteer. Waardoor ik niet ‘betrapt’ mag worden terwijl ik mediteer. Hierdoor kan ik alleen mediteren als ik alleen thuis ben.

Voor alle heksen die thuis wonen en niet zichzelf kunnen zijn is dit lastig. Sorry voor de heksen die thuis wel zichzelf kunnen zijn, maar ik weet niet of jullie het volledig begrijpen. Als je dit wel doet, is dit geen commentaar naar jou. Want dit klinkt misschien raar maar ik heb een gigantisch respect voor de heksen die thuis niet zichzelf kunnen zijn. Heksen die thuis een extra verstopte boekenplank hebben. Die elementen van hen heksenzelf verstopt hebben en die op het internet zoeken naar mensen met dezelfde problemen. Heksen die graag naar bijeenkomsten willen, maar leugens moeten bedenken om daarheen te kunnen. Als ik wil reinigen, moeten mijn ouders gemiddeld 2 uur niet thuis zijn. Wanneer ik hekserij studeer, moet ik altijd een extra internetpagina achter de hand hebben. En ik ben niet de enige.

Ik verhelder mijn gedachten door lange teksten te schrijven op een site, wanneer ik mijn harp bespeel, wanneer met een kat op schoot een boek lees of dagdroom. Tot rust komen is belangrijk, dat zeggen al die gevonden google zoekopdrachten. En wat die sites je ook aanraden: iedereen doet het op zijn eigen manier.

Dus speciaal voor iedereen die net als mij niet kan mediteren (vanwege externe of interen redenen) ik ben trots op iedere heks. Iedereen is een heks op zijn eigen manier, mediterend of niet. Je vind zelf een manier om je rustig te houden, je geest te verhelderen of gewoon een momentje volledig te relaxen. En voor alle heksen die zichzelf verbergen, je bent echt niet alleen. Iedereen is begonnen als een groentje, maar velen zijn net als wij, begonnen als een groentje die niet volledig groen kan zijn. Ik ben trots op ons.

Wees gezegend,

Mirren

1 reactie

Stilzitten ís ook moeilijk. Maar meditatie hoeft niet alleen door stil te zitten. Goed dat je dat door hebt en aanhaalt!
Wandelen, muziek luisteren, schrijven, journallen, muziek maken… het zijn allemaal manieren om tot rust te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.