Meezingen

Meezingen

Oh, Santa Claus is Pagan too

Just like all the rest

And if you are a merry witch

He’ll bring you all the best

– Emerald Rose

Emerald Rose heeft een van de beste ‘kerstliedjes’ ooit. Ik weet niet of het “Wat een Sterren” verslaat, maar dat is persoonlijk. “Wat een sterren” is geen muzikaal hoogstandje, maar wel het eerste kerstnummer wat ik ooit geleerd hebt. En geef toe, het is een stuk vrolijker nummer dan Stille Nacht.

Ik hou van muziek, ik weet niet of ik het eerder genoemd heb maar ik speel verschillende instrumenten. Het zijn allemaal instrumenten waarbij ik mijzelf kan begeleiden wanneer ik zing. Als kind ging ik met kerst naar de kerk en zongen we gezamenlijk allemaal nummers. Ik wil wedden dat wanneer je een kerstnummer speelt op de piano op Amsterdam Centraal, dat er mensen zijn die stiekem meezingen of neuriën. Iedereen kent die nummers, iedereen is ermee opgegroeid.

Nu ben ik natuurlijk nog niet zo lang heks, waardoor ik niet helemaal thuis ben in alle gebruiken. Maar op “The holly and the ivy” en “Santa Claus is pagan too” na, kon ik niet echt bekende Yule liedjes vinden. Nu heb ik het idee dat “O Dennenboom” ook al langer bestond, maar dit zijn drie meezingnummers in tegenstelling tot heel veel instrumentale nummers die ik gevonden heb.

Wat is het toch met heksen en instrumentale nummers? Ik zing wanneer ik blij ben, verdrietig, onzeker of boos. Nou ja, eigenlijk zing ik bijna altijd. Maar nu Kerst/Midwinter/Yule/Chanoeka/Joel of hoe je het zelf noemt nadert, heb ik geen idee meer wat ik wil zingen. Dus blijf ik kerstliedjes zingen, iedereen kent ze en je hoort ze overal. Maar de vraag blijft: wat zingen heksen nou met elkaar?

Eigenlijk is dat mijn vraag. Wat zingen heksen? Niet alleen met Yule, maar met alles! Zijn er bepaalde nummers die iedereen zingt in een coven of sibbe? Is dat iets waar je als eclectische heks geen toegang tot hebt? Voelt iedereen in zichzelf en hoor je allemaal kreten van geluk? Of zingt iedereen gewoon “Country Roads, Take me home”? Oké wacht, dat laatste zal waarschijnlijk niet. Maar vertrouw mij, echte heksennummers vinden op Google is niet zo makkelijk.

Door Keltfest weet ik een chant die gezongen wordt met Beltaine. Om te kijken of er meerdere coupletten waren, heb ik de tekst gegoogled. Helaas weet zelfs Google het niet, waardoor ik achter blijf met een herhaling van: “We light the Beltaine fires, tonight, tonight….” in mijn hoofd. Zijn er ook chants voor Yule? Zijn ze per sibbe of coven anders? En hoe vind je ze als eclectische heks?

Een van de mooiste dingen van kerst is dat iedereen kan meezingen. Mijn kerstwens voor dit jaar is dat ik wil weten of er ook zulke nummers voor Yule zijn. Want als je met zijn allen kan meezingen, voel je je pas echt verbonden. En dat is waar Yule gedeeltelijk over gaat toch?

Wees gezegend,

Mirren

2 reacties

Hmm… er zijn best veel heksenliedjes die rondom het vuur worden gezongen.
We are a circle, in a circle… Dancing fire is burning burning… We all come from the goddess…
Als je op youtube ‘Wiccan chants’ intypt krijg je een hele lijst!

Sorry voor mijn late antwoord! Maar ik heb alle nummers ondertussen opgezocht en ze klinken heel mooi. Dankjewel voor het delen Lunadea!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.