Schapen op tv

Schapen op tv

“Niet iedere heks gaat alternatief gekleed en niet iedere alternatievo is een heks. Maar wees eerlijk, wij zorgen voor goede televisie.”

1937. 1937 is de eerste film die ik kan vinden waar een heks in voorkomt. En dan heb ik het over beeld, niet eens over sprookjes en middeleeuwse sagen. Ik heb het letterlijk over film. Volgens google (All hail the almighty knowing) ontstonden de eerste bioscoopen rond 1911. Binnen 26 jaar hebben de heksen de bioscopen geïnfiltreerd en een film gekregen. Het is een twijfelachtige eer, want de heks uit Sneeuwwitje was nou niet de persoon die ik wilde zijn toen ik klein was. Bijna geen enkele heks die het witte doek heeft gehaald is nou iemand die ik graag wil zijn. Zelfs de heksen uit Hocus Pocus vind ik een twijfelachtige eer. Maar wat doe je eraan? We did make it bitches!

De reden dat ik deze blog eigenlijk begon, was omdat ik erachter ben gekomen dat in de Castlefest fanpage groep veel mensen zitten die al een keer benaderd zijn voor Hotter Than my Daughter. Het zijn mensen met dreads, veel make-up en een stijl waar ik persoonlijk heel jaloers op ben. Het eerste wat ik dacht toen ik de post las was: “Je maakt een geintje”. Helaas bleek dit niet zo te zijn. Ik beken dat ik in het verleden gigantisch heb gelachen om het programma. Het is zeker een programma waardoor mijn onzekere zelf zich een beetje beter voelt over zichzelf, maar dat sluit niet uit dat het niet leuk was om dit te lezen. Mensen die een bericht krijgen via facebook of ze mee willen doen, krijgen eigenlijk te horen dat ze raar zijn. Wij zijn weird, raar, apart en goed voor televisie.

Lesley in “Je zal het maar zijn” of Omnia in “Het zullen je ouders maar zijn”. Iedereen in het folk/alternative gerne is rijp voor de tv. And to be honest, die titels klinken niet alsof ik daar graag in thuis zou willen horen. Meeuwis en de Mol gingen larpen (werd op Twitter niet goed ontvangen), EditieNL interviewde een heks (Don’t get Twitter started about that one) en het lijstje gaat maar door. Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die volgens de normale mens grappig zijn en goede kijkcijfers opleveren. Weet je wat het raarste is? Ik snap het helemaal.

We kunnen er moeilijk boos om worden, boos worden op de kudde heeft geen zin. Maar alle alternatieve mensen (op tv) zijn anders. Het zijn zwarte schapen in plaats van witte schapen. De kudde kan dat niet aan. Dat is niet erg. Het is pijnlijk voor ons, maar het is niet erg. So what dat de eerste heks op tv de heks van Sneeuwwitje is? So what dat de producers van Hotter Than my Daugther mailtjes versturen om te vragen of je op tv wilt komen? Zij zoeken mensen die anders zijn, want die zorgen voor kijkcijfers. Die mensen worden dan uitgelachen door de kijker, maar gewoon omdat de kijker dat niet aankan. En als wij dat toegeven op tv, dan zijn we aldus de Nederlandse Twitteraar gestoord en en moeten wij opgesloten worden. Maar voor de laatste keer: dat is niet erg.

Al sinds het begin der tijden wordt er omgekeken naar mensen die anders zijn. Ik kan een vergelijking trekken met Salem, de inquisitie hier in Nederland of zelfs het offeren bij de Vikingen/Kelten en andere beschavingen. Mensen die normaal zijn, worden niet geofferd, ze gaan niet dood op een brandstapel en ze worden niet uitgezonden op televisie. Geef maar toe, normale mensen op tv zou dodelijk saai worden.

Nu is het op tv komen natuurlijk niet zo erg als de andere dingen die ik in de vorige alinea genoemd heb, maar het leidt tot 1 punt. Het is niet erg om anders te zijn. Jij bent de enige die bepaald wie jij bent, hoe jij mag zijn. Wees het zwarte schaap, en draag de zwarte wol met trots.

 

Wees gezegend,

Mirren

PS. Ik had werkelijk geen idee waar dit heen zou gaan toen ik deze post schreef. Maar volg je hart en draag je wol met trots, of die nou zwart, wit, grijs of pimpelpaars met gouden stippen is. 

2 reacties

Wauw! Jij schrijft echt zó goed!!
En ja, ik word ook regelmatig gevraagd voor de TV. Carlo en Irene, Spuiten en Slikken, BNN, Het zullen je ouders maar zijn, zelfs Utopia! Maar ik bedank voor allemaal.
Ja, ik ben trots op mijn wol, maar hoe goed ik opmerkingen ook van me af kan laten glijden, ze raken me eerst tóch. Dus ik zeg steeds nee, uit zelfbescherming.

Wauw dank je wel voor het compliment!
Ik kan me voorstellen dat jij vaak gevraagd wordt, in alle eerlijkheid kijk ik ook altijd een beetje tegen jou op. Draag je wol met trots. We weten allemaal dat wol geen harnas is, alle nare opmerkingen komen er toch doorheen. Pas je niet aan, laat je wol niet afscheren, dan raakt het je alleen maar harder.
Wees gezegend,
Mirren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.