Verbonden

Verbonden

Ay mi familia, oiga mi gente
Canten al coro, let it be known
Our love for each other will live on forever
In every beat of my proud corazón

  • Coco 2017

Kijk uit! Deze tekst bevat spoilers van de film Coco (Disney 2017).

Coco is een film die mij altijd raakt. Het verhaal gaat over Miguel en hij maakt tijdens Dios de los Muertos  de oversteek naar het dodenrijk. Hij beleeft daar een heel avontuur en red net op tijd zijn overgrootvader Héctor. Om Héctor te redden moet Miguel terug naar het rijk der levenden. In de film wordt het niet duidelijk of Miguel weet dat hij op tijd was. Hierdoor vraag ik mij altijd af of Miguel weet dat hij Héctor gered heeft. Het internet en mijn vriendengroep zeggen allemaal van wel, maar toch twijfel ik.

Even om een beeld te schetsen: mijn familie is geen pagan, ze hebben geen natuurreligie en mijn vader is eigenlijk bang voor iedere religie die er bestaat vanwege de Tweede Oorlog. Je snapt wel hoe verwarrend het voor mij was, toen ik erachter kwam dat ik heks ben. Hoe verwarrend en hoe eenzaam. Ik had geen idee waar mijn gave vandaan kwam. Het is nou niet een gesprek dat je makkelijk met je ouders voert en zeker niet wanneer er al geen sprake is van een overtuiging in het huis zelf. Mijn Viking steunt mij gelukkig onvoorwaardelijk en mijn moeder ook. Voor die laatste is mijn pad namelijk pijnlijk herkenbaar.

Ik ben er vorig jaar achter gekomen dat mijn gave vanuit mijn Oma komt. Een lieve vrouw, die ik al sinds 2007 mis. Ik kan mijn hele grimoire vullen over haar, over haar witte haar, haar lieve lach…. Wat heel raar is, want ik mistte haar minder toen ik nog niet wist dat ik een heks was. Nu weet ik dat zij (naast mij) de enige is in onze familie die haar gave geaccepteerd heeft. Hierdoor voel ik een verbintenis met haar die ik pas voel sinds ik het zelf weet. Het is heel raar om een nieuwe verbintenis te voelen met een vrouw die al meer dan tien jaar dood is. Ik was 10 toen mijn oma overleed. Ik wist niets van onze verbintenis.

Vorig jaar Samhain had ik het plan om haar om hulp te vragen. Mijn beste vriend, de jongen die geesten ziet, vond het geen slim plan als ik dit alleen deed. Hij heeft zelf een beschermgeest, hij ziet andere geesten, hij kent de drill. Ik niet. Die dag gebeurde er wat heel raars. Ik wist dat ze dichtbij was en dat vertelde hij mij ook. Oma heeft toen mijn vriend overgenomen om mijn vragen te beantwoorden. Het was scary, fucked-up en we willen dit allebei nooit meer. Het voelde zo slecht dat zij tegenover mij zat, het klopte niet, maar tegelijkertijd was het alles wat ik even wilde. Ik smeekte haar toen om weg te gaan. Diep vanbinnen voelt dat nog steeds als verraad.

Duizenden vragen had ik aan Oma, maar toen zij tegenover mij zat wist ik er geen één meer. Misschien is dat wel de reden dat ik zo aangegrepen wordt door het einde van Coco. Net als Miguel zou ik heel graag de zekerheid hebben dat ze er nog is en dat ze zich niet beledigd voelt over dat ik haar wegstuurde. Ik hoop gewoon dat ze weet hoeveel ik van haar houd. Waarschijnlijk weet ze het wel. In ieder geval heb ik mijn lesje geleerd. Hoe goed de bedoeling van mijn oma ook was, het was doodeng. Diep vanbinnen weet ze het net zo goed als ik: Our love for each other will live on forever. In every beat of my proud corazón.

Wees gezegend,

Mirren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.