Het begint klein

Het begint klein

Hij lacht.  Wat?’ vraag ik (redelijk beschuldigend). ‘Gewoon, je leert de kleine dingen weer liefhebben.’ zei de Viking met een glimlach.

Als klein meisje heb je een beeld van hekserij en magie. Je hebt het idee dat je door ‘Depulso’ te roepen en met een stok te zwaaien je iemand naar de andere kant van de kamer kan gooien. Ik geloofde al vrij snel dat de energie uit mijn hand kwam, dus ja ik kon dat met mijn hand. Geen stok voor nodig.

Op een iets oudere leeftijd besef je je dat mensen door de kamer gooien zonder je lichaam te gebruiken wat onrealistisch is. Zo ook het openen van een slot met je gedachten. Maar wie weet zie jij dingen die niemand anders ziet, net zoals een hoofdpersoon in een boek. Ineens zie je overal wezens. Soms zijn ze er, maar soms zijn ze er ook niet. Zo praatte ik vroeger met een klein ratje dat mij altijd volgde. Op de basisschool ging ik lang naar het toilet, want hij woonde daar op de wcrol. Nu ik ouder ben weet ik dat mijn ratje er waarschijnlijk niet was, maar dat ik dat mijzelf wijsmaakte. Schimmen en alles verdwenen naar de achtergrond naarmate ik ouder werd, en mijn inzicht in magie veranderde.

Toen ik een jaar of 13 was, wilde ik een toverdrankmeester en magische wezens beschermer worden. Niet zo heel stiekem, zou ik dat nog steeds graag willen. Mijn idee van magie werd al iets realistischer. Door bepaalde producten (kruiden, schapenmagen, modder) bij elkaar te gooien zou ik mensen kunnen helpen. Koningen te woord kunnen staan, maar ik zou ervoor kiezen om in de heide aan een rand van het bos te wonen, samen met mijn beesten.

Op mijn zestiende hoorde ik over healing; ik las er voor het eerst over in de ‘Hoe overleef ik’ serie. Dat wilde ik. Dat pastte mooi bij mijn toverdrankmeesterstatus. En vooruit, de magische pegasussen wilde ik wel vervangen voor een hond en een gewoon paard. Wel twee, anders werden ze eenzaam. Ik zou met healing iedereen kunnen helpen die ik lief had. Op die leeftijd was ik al bekend met pijn, en ik wilde dat voor iedereen kunnen wegnemen. Ik zou dan iedereen helpen die geestelijke pijn ervaart, zich buitengesloten voelt, of gepest is. Diegene zou zich dan nooit meer alleen voelen.

De hiervoor beschreven krachten van magie zijn allemaal grote dingen. Als tweeëntwintigjarige beginnende heks leer ik dat magie juist in de kleine aspecten zit van het leven. Een volledig betegelde straat waar een klein plantje tussendoor naar boven groeit. De vogels die eten uit het voederbakje op de vierde verdieping bij de Viking en die altijd weer terug komen. de eerste zonnestralen in de ochtend. Denk niet teveel aan de grote zaken, hekserij geeft je vanzelf een herinnering dat je de kleine aspecten niet moet vergeten.  Ieder boomorakel is ooit begonnen als een zaadje. En mijn magie begon in mij bij het fantaseren over alles wat ik wel en niet zag. Het maakt momenteel het mediteren nog altijd heel lastig, omdat mijn hoofd er binnen no-time vandoor gaat, maar het hoort erbij.

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van dingen die je kan doen om als heks de kleine aspecten van het leven weer te gaan waarderen. Voor mij is dit ook een onderdeel van hekserij. Misschien wel belangrijker dan de grote krachten. Want wat zou de top van een hoge berg zijn zonder alle stenen onderop? Wat is hekserij zonder de magie in de kleine dingen willen zien?

Wees gezegend,

Mirren

*Als je niet naar buiten kan, of je woont in een flat, voel eens voorzichtig aan de blaadjes van je planten. Visualiseer hoeveel leven erin zit, hoe verbonden alle strengen in de plant zijn, en hoe mooi het is dat een zaadje kan uitgroeien tot zo iets groots, alleen maar door een beetje water en liefde.

* Zet je raam open en ga ervoor zitten. Pak een stoel, ga lekker zitten en ruik de wind, hoor de vogels. Neem de tijd voor jezelf. Als het natuurlijk kan is naar buiten gaan een betere optie. Zoek dan een rustige plek, ga even zitten en voel alles om je heen bewegen. Jij bent deel van dat universum.

* Pak een boek, lees over hekserij, of juist even helemaal niet en waardeer de momenten voor jezelf.

* Ik heb zelf geen kinderen, maar ik vind het geweldig om naar mijn neefje en nichtje te kijken. Zeker sinds ik vorige week weer tante ben geworden. Voel je trots op de betekenis die jij voor hen bent.

* Steek de kaarsen aan. Niet perse een spreukkaars, gewoon alle kaarsen die je kan vinden. Voel de warmte en laadt lekker op in hun veilige licht.

* Maak je altaar schoon. Voor de mensen die dat niet regelmatig doen, stof je altaar af. De stof bedekt de energie die je altaar je kan geven.

* En vooral: geniet. Geniet ook op je eigen manier, ik geniet van het geluid van de harp, de Viking geniet van het kijken naar de vogels. Iedereen geniet op zijn eigen manier. Geef jezelf een kans om te genieten.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.