De Godinnen van de wereld: Deel 2

De Godinnen van de wereld: Deel 2

In mijn vorige blog heb ik het over Heilige vrouwen gehad. Er zijn echter nog veel meer Godinnen en Heilige vrouwen. Vandaag wil ik er nog een paar met jullie bespreken.

Vrouw Holle

Vrouw Holle begon voor mij als kindersprookje. Voor de meeste mensen begon het zo, denk ik. Ironisch is dat dit een sprookje is waar ik nooit zoveel mee heb gehad. Als kind trok de beloning van het meisje mij niet en ik kon me alleen maar voorstellen hoe erg zij haar familie gemist moet hebben. Als enige terecht komen in een wereld waarin je niemand kent, daar ben ik gewoon niet avontuurlijk genoeg voor.

Nu ik ouder ben, weet ik nog steeds niet zo goed wat ik van het sprookje moet denken. Vele mensen zeggen dat de put waar het meisje doorheen valt staat voor de poort naar de onderwereld, of misschien zelfs wel voor de dood. Als je het zo ziet, zou je Vrouw Holle kunnen zien als de weegschaal van de Egyptenaren of Petrus. Beide kijken ze op hun manier of jij een goed leven hebt geleefd en of je daarin hulpvaardig was. Je zou dan zelfs kunnen zeggen dat Vrouw Holle je iets meegeeft dat je in een ander leven kan gebruiken. Dit wijst op het bestaan van reïncarnatie. Andere verhalen zeggen juist dat Vrouw Holle een bijnaam was voor Frigg, omdat je haar naam na de kerstening van Europa niet meer veilig kon zeggen.

Ik heb het nooit moeilijk gevonden om in sprookjes te geloven. Toch blijft Vrouw Holle er één die mij niet trekt. Daarentegen heeft zij wel een enorme bekendheid en voldoet zij voor mij aan wat iemand een heilige vrouw maakt. Hoewel in het sprookje een van de beweegredenen angst is, zorgt Vrouw Holle er wel voor dat mensen als hulpvaardige mensen gaan leven. Ik kan niet anders dan dat respecteren en bewonderen. Misschien heb ik het sprookje nooit helemaal begrepen, maar een leven zonder het bestaan van de gezegdes over Vrouw Holle kan ik mij niet voorstellen.

Frigg

Tijdens het schrijven van deze alinea vroeg ik mij echt af waar ik aan begonnen was. Ik draag de naam Groentje niet voor niets en het uitpluizen van de Noorse Mythologie vind ik echt een hele klus. Zeker omdat verschillende auteurs op het internet zeggen dat Frigg en Freya dezelfde Godin zijn. Op zulke momenten wilde ik dat ik een Edda tot mijn beschikking had. Gelukkig ken ik één mythe over Frigg. Het verhaal waarin zij haar zoon Baldur wilt beschermen.

Het verhaal waarin Baldur omkomt door een paar listige streken van Loki staat bekend om zijn moederliefde. Eerst probeert Frigg alles wat zij kan om haar zoon te beschermen en daarna, alles wat zij kan om haar zoon terug te halen. Een moeder die haar zoon ziet sterven, die ben ik in mijn vorige blog al eens eerder tegengekomen. Moederliefde speelt in veel mythen een belangrijke rol.

Maiden ~ Mother ~ Crone

Hoewel moederliefde in veel mythen een belangrijke rol speelt en ik zeer gelukkig ben met de liefde die ik van mijn moeder heb ontvangen, ben ik niet van mening dat je geen magie kan beheersen zonder een moeder te zijn. De meesten heksen houden vanuit verschillende tradities vast aan het Maiden, Mother, Crone principe. Ik ben zelf nog overduidelijk een Maiden, ik heb nog veel te leren, ben jong, en ben nog lang niet volwassen genoeg om iedereen te helpen en te leiden. Op het internet kom ik mensen tegen die de titel van Mother wel verdienen. Zij twijfelen hier alleen aan omdat zij in het echte leven geen kinderen hebben.

Hier ben ik het niet mee eens. Nu ik verschillende verhalen over moeders heb gelezen, denk ik niet dat de magie ligt in het letterlijke moederschap. Meer in onze algemene liefde. De liefde die ‘Moeder’ Natuur voor ons heeft. De liefde waarmee Danu haar volk beschermde, de liefde waardoor Frigg alles deed om haar zoon te beschermen, de liefde voor Maria’s Goddelijke kind en de liefde voor rechtvaardig en eerlijk werk waardoor iedereen beloond wordt. Ik denk dat Mother niet gaat over het letterlijke moederschap maar over het klaar staan voor anderen, nadat je als Maiden eerst aan de slag bent geweest om jezelf te ontdekken. Vergeet nooit dat geen ouderschap je niet minder heks maakt. Zowel voor mannen als voor vrouwen.

Het moederschap, de heilige vrouwen, alles is een groot deel van het heksenpad. Zonder Godin geen God, zonder Yin geen Yang, geen overspelige God zonder zijn vrouw (Looking at you Hera and Zeus).
Het was leuk om meerdere vrouwen weer eens te onderzoeken. Het is buiten mijn comfortzone, maar het kan nooit fout zijn om alvast te kijken naar mijn volgende levensfase. Wie is jullie favoriete moederheilige/Godin? En zijn jullie het eens met mijn mening over hekserij en het ouderschap?

Wees gezegend,

Mirren

Bronnen:

Freya


https://mythopedia.com/norse-mythology/gods/frigg/
https://www.grimmstories.com/nl/grimm_sprookjes/vrouw_holle
https://sites.google.com/site/helendlerenverhalen/home/vertelstof-voor-de-verschillende-leeftijdsgroepen/de-eerste-klas/sprookjes/vrouw-holle/achtergrond-bij-het-sprookje-van-vrouw-holle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.